למה כדאי לעבור לדיור מוגן?
בגילאים המאוחרים של החיים שלנו או של הקרובים לנו, נדרש להתחיל ולחשוב על פתרונות דיור אופטימליים. ביחס ללא מעט מבוגרים הנמנים על הגיל השלישי או גיל הזהב, עולה התלבטות משמעותית אחת: האם להעביר את האדם המבוגר למוסד לדיור מוגן? כפי שתראו מיד, זוהי אפשרות עם לא מעט יתרונות, ולכן כזו שבהחלט צריכה להישקל בחיוב.
סביבה תומכת
אחד הקשיים העיקריים שמאפיינים אנשים בגילאים מבוגרים הוא הבדידות. רבים מהקשישים רואים את הילדים והנכדים שלהם גדלים ו"עוזבים את הקן", כשהקשיים הפיזיים שמאפיינים לא מעט אנשים הופכים את היציאה מהבית למינימלית. מוסד לדיור מוגן יאפשר למנוע את הבדידות, כאשר הקשיש יהיה מוקף כל העת באנשים בני גילו, כמו גם בצוות חם ותומך. המטרה היא לתת לקשישים תחושה של בית לכל דבר ועניין, או אפילו לתת להם להרגיש כאילו הם חלק מקהילה.
תעסוקה ופנאי
חוסר תעסוקה הוא בעיה נוספת בה עלולים להיתקל הקשישים, בין אם עקב אותה בדידות ובין אם עקב העובדה שכעת נדרש למלא את ה"חלל" העצום שמותירה היציאה משוק העבודה. גם במקרה הזה המוסדות לדיור מוגן מספקים תמורה מלאה, כאשר הם מציעים המון פעילויות פנאי לדיירים להעביר את הזמן: חוגים, סדנאות, שיעורים, מופעי בידור, משחקים וכיוצא בזה. המטרה היא לשמור על הקשיש פעיל ככל האפשר, כמו גם על מימד ההנאה בחיים שלהם.
ההיבט המוגן של הדיור
כפי שניתן להסיק משמו, מוסד לדיור מוגן מאפשר לקשישים הגנה מלאה בכל משך השהות שלהם בו – למרבה הצער, במצב הרגיל זה ממש לא מובן מאליו שהקשישים יהיו מוגנים. כשאנחנו שומעים כמעט מדי יום בחדשות על מעשי אלימות, שוד ופגיעות אחרות בקשישים, אסור לזלזל כלל וכלל בהיבט של ההגנה.
מוסדות לדיור מוגן מאפשרים לקשישים להיות תחת פיקוח 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע, כאשר המוסדות עצמם נמצאים תחת אבטחה בכל רגע נתון. תחושת השקט הנפשי של הקשיש ומשפחתו נשמרת במהלך השהות שלהם במוסד גריאטרי זה – היבט שאי אפשר לזלזל בו כלל וכלל בעידן בו דומה שהסכנה אורבת עבור רבים מאיתנו בכל פינה.
רמת חיים גבוהה
יש אנשים שסבורים כי בשנים המאוחרות, בהם קשישים רבים סובלים מהיעדר הכנסה כספית מספקת, איכות החיים שלהם פשוט חייבת להיות נמוכה. מוסדות לדיור מוגן מוכיחים כי ההיפך יכול בהחלט להיות נכון. דגש משמעותי בהם הוא על מגורים ברמה גבוהה מאד, כאשר החדרים עצמם הם מרווחים, מאובזרים, נוחים ומותאמים באופן מלא לצרכי הקשישים.
עקב ההנחה שייתכנו מבוגרים שירצו להתגורר עם בני או בנות הזוג שלהם, יש ברוב המוסדות חדרים בגדלים שונים, המותאמים ליותר מאשר קשיש אחד. טלוויזיה, טלפון, מערכת מיזוג אוויר, מקלחת פרטית או אפילו מרפסת מרווחת המשקיפה לנוף מרהיב – אלו הם חלק מהפלוסים האפשריים של מוסדות הדיור המוגן.
סיוע סביב השעון
מוסדות לדיור מוגן מעניקים לקשיש את כל השירותים שהוא זקוק להם. למרות שהם מניחים רמת תפקוד גבוהה באופן יחסי של הדיירים (להבדיל מבתי חולים סיעודיים), הם יוצאים מנקודת הנחה שלקשישים יש צרכים שונים שהמוסד הגריאטרי צריך למלא.
אין כאן צורך בסיוע סיעודי סביב השעון, אך בהחלט שירותים חיוניים אחרים: טיפולים ובדיקות רפואיות על ידי רופא גריאטרי או רופא מומחה, סיוע סוציאלי לקשישים ולבני המשפחות שלהם, ייעוץ תזונתי וכן הלאה. בנוסף לכך, בחלק מהמוסדות ניתנים טיפולים מקשת הרפואה המשלימה, שיכולה להיות מועילה מאד עבור הקשישים ולאפשר להם להתמודד בהצלחה עם קשיים שעלולים לאפיין אותם.